От Централната избирателна комисия все още нямат яснота за това

...
 От Централната избирателна комисия все още нямат яснота за това
Коментари Харесай

ЦИК все още няма яснота за това как ще работи видеонаблюдението на изборите

 

От Централната изборна комисия към момента нямат изясненост за това по какъв начин ще работи видеонаблюдението на изборите. Държавата би трябвало да купи близо 12 000 устройства, оповестиха в ефира на NOVA от Министерството на електронното ръководство. Реакции пристигнаха и от страна на Обществения съвет към Избирателната комисия.

На този стадий към момента има доста неясноти за това по какъв начин тъкмо ще се упражнява видеоконтролът при отчитането на резултатите от вота. Ясно е, че от Министерството на електронното ръководство са се спрели на три типа устройства, които би трябвало да се конфигурират в над 11 000 секции в страната. Колко ще коства всичко това към момента е въпрос на калкулации, само че даже и на груби сметки става дума за милиони.

От ЦИК обясниха, че на този стадий не са взели решение по какъв начин и докога ще се пазят записите. От Обществения съвет към Комисията са уверени, че видеоконтролът може да забави работата на секционните комисии.

12 000 закупени устройства за малко повече от месец. Това е задачата пред страната, с цел да обезпечи видеонаблюдението на изборите. Към момента вероятните разновидности за надзор в секциите са три, изясни за NOVA зам.-министърът на електронното ръководство Атанас Мазнев.

„ Единият вид е мобилно устройство, другият е стационарна камера, третият – боди камера, каквато се употребява от чиновниците на реда ”, изясни Мазнев. Бюджетът за всичко това - щадящ държавната хазна, дават обещание от служебната власт.

Предвиждат се два разновидността за отбрана от хакерски офанзиви. Там, където няма интернет, ще се вършат и взаимни отстъпки. „ Няма да бъде предавано онлайн, само че ще има видеозапис на съответното преброяване ”, уточни още министърът на електронното ръководство.

От ЦИК обясниха, че не знаят какви са вариантите за видеонаблюдение, по тази причина не било ясно и по какъв начин ще се образоват членовете на секциите.

„ По отношение на записите, ЦИК е взела решение, че ще ги разгласява на избраното място, на което се излъчват, може би, само че какъв брой време ще се съхраняват към момента не сме взели решение ”, изясни представителят на ЦИК Росица Матева.

Според Обществения съвет към ЦИК видеонаблюдението не подсигурява транспарантни избори, а страната е закъсняла с подготовката за тази смяна в кодекса. „ Институциите трябваше да се задействат незабавно след измененията в Изборния кодекс ”, счита Цветелина Пенева.

Изискването всяка бюлетина да се засича от камерата ще забави и затрудни работата на членовете на СИК: „ Не се плануват механически помощници, сътрудници, които да включват и изключват камерите. Това обвързване се вменява на ръководителите на СИК ”, добави Пенева.

Според Обществения съвет страната би трябвало да се активизира, а процедурата по видеонаблюдението би трябвало да бъде направена оптимално транспарантна за обществото.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР